‘Buiten!’ Negen keer landschapskunst in Vlaanderen.

Je houdt van kunst én de gezonde buitenlucht?

Hier een kleine selectie van wat Vlaanderen deze zomer te bieden heeft.

Kunstenfestival Watou

Het pittoreske, West-Vlaamse dorpje Watou heet je tot en met 2 september welkom voor de 38ste editie van zijn bekende Kunstenfestival. Je volgt doorheen de knusse straatjes een parcours met verhalen van kunstenaars en dichters. Thema: Over het verlangen en de troost.

Experience traps in het Middelheimmuseum

Het Antwerpse Middelheimmuseum vroeg 16 hedendaagse kunstenaars zich te laten inspireren door vernieuwende ideeën uit het barokke landschap. Kom kijken naar het resultaat: architecturale sculpturen, installaties en performances die alle zintuigen aanspreken. Je vindt ze tot 23 september in het hele museumpark én in de Antwerpse binnenstad.

Coming World x Remember Me – Ieper

In het provinciaal domein De Palingbeek bij Ieper vind je een monumentaal eerbetoon aan de slachtoffers van de Groote Oorlog, die honderd jaar geleden eindigde.

De installatie bestaat uit maar liefst 600.000 kleibeeldjes, een project van de gerenommeerde Vlaamse kunstenaar Koen Vanmechelen. Je kunt er úren in rondwandelen.

The Quiet View van Hans Op de Beeck (Herkenrode)

Door een grote raampartij kijk je uit over een eindeloos breed en diep landschap met water, rotsen en kale bomen. Alleen …  dat is maar schijn. Een vijftien meter brede trompe-l’oeil en een reeks van spiegels zetten je op het verkeerde been. Dit buitenkunstwerk, bij Hasselt, verstilt en nodigt uit tot reflectie.

The Crystal Ship in Oostende

Je kent Oostende wellicht als dé kuststad van Vlaanderen. Het is ook een echte KUNSTstad. Voor de derde zomer op rij geniet je er van The Crystal Ship, een stadsfestival met muurschilderingen en kunstinstallaties. Die van vorige edities bleven behouden. Daar komen dit jaar weer tientallen werken bovenop.

Knokke-Heist in beelden

Op het strand, in het polderlandschap, langs straten en pleinen … doorheen heel Knokke-Heist vind je verfrissende beeldende kunst. Soms in klassieke materialen, soms in nieuwe grondstoffen als kunsthars of spiegelinox. Al deze werken maken van Knokke-Heist één groot skulpturenpark.

Reading between the lines in Borgloon

Ben je in Belgisch Limburg? Maak dan zeker een ommetje langs Borgloon. Iets ten zuiden van dit historische stadje vind je “de doorkijkkerk” van architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. Het is een stalen constructie van maar liefst 30 ton, waardoor je het glooiende landschap blijft zien, ook als je het kunstwerk ‘binnenstapt’.  

Triënnale Brugge 2018 | Liquid City – Vloeibare stad

Triënnale Brugge 2018 buigt zich over de gevolgen van de liquid society, de immer veranderende intermenselijke relaties in de samenleving.

Volg het parcours in het historische hart van Brugge en laat de drie thematische lijnen zich met elkaar verweven: uitnodigende gastvrije ruimtes, creatieve samenwerkingsprojecten en de verbeelding van de stad. Nog tot 16 september.

Beaufort 2018 Kust

Een extra reden om dit jaar de Vlaamse kust te bezoeken is Beaufort 2018. Dit driejaarlijkse kunstproject gebruikt de hele kustlijn als decor voor kunstwerken en installaties. Dit jaar belicht Beaufort de zee als een plek die onbeheersbaar is en ons tegelijk verbindt met de rest van de wereld. Kom tot 30 september uitwaaien in dit kunstige kader.